Harde werkers drinken meer

Wie meer dan 48 uur per week werkt, grijpt eerder naar de fles. Riskant alcoholgebruik komt vaker voor bij workaholics dan bij mensen met een standaardwerkweek. Door: Rineke Voogt

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 330 duizend mensen in veertien landen. De eerste grote overzichtsstudie wijst een duidelijk verband aan tussen lange werktijden en alcoholgebruik. Hoewel een drankje de stress van een drukke werkdag kan verminderen, levert riskant alcoholgebruik juist vaak problemen op bij het werk: slechtere prestaties, een groter ziekteverzuim en arbeidsongevallen. Bovendien verhoogt overmatig drinken de kans op gezondheidsproblemen als leverziekten, kanker, beroerten, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen.

Drinkt een vrouw meer dan 14 drankjes per week of een man meer dan 21, dan valt dat onder riskant alcoholgebruik. Langere werktijden blijken de kans daarop te verhogen vergeleken met een normale werkweek van 35-40 uur, ongeacht leeftijd, regio of sociaal-economische status van de werknemer. Harde werkers hebben ongeveer 11 procent meer kans om gevaarlijk drankgebruik te ontwikkelen, concluderen de Finse onderzoekers na een analyse van 61 gepubliceerde studies naar werktijden en alcoholgebruik.

Je kunt er niet omheen dat meer dan 48 uur per week werken samenhangt met een grotere kans op riskant alcoholgebruik

Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg bij het AMC

Vermoedelijke verklaring volgens de onderzoekers: lange werkuren veroorzaken stress. Ook spelen wellicht depressies en slaapproblemen een rol, schrijven de onderzoekers in British Medical Journal.

Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg bij het AMC, noemt de studie belangrijk en goed uitgevoerd. ‘Je kunt er niet omheen dat meer dan 48 uur per week werken samenhangt met een grotere kans op riskant alcoholgebruik.’ Toch wijst hij erop dat de absolute verschillen tussen de groepen klein zijn: ook van de groep die minder dan 48 uur per week werkt, bleek 6,3 procent gevaarlijk alcoholgebruik te ontwikkelen.

‘De relatie tussen lange werktijden en overmatig alcoholgebruik is duidelijk, maar waarschijnlijk complex’, zegt Van den Brink. ‘Een deel is wellicht te wijten aan persoonlijkheidskenmerken. Bepaalde mensen hebben zowel een neiging om lang te werken, de ‘workaholics’, en ook veel te drinken. Bij hen zullen kortere werktijden niet automatisch leiden tot minder drinken.’ (Bron: 15 jan. Volkskrant 2015)