Drugstest bij Shell Moerdijk

ONDERNEMEN,  fd.

Shell ‘schrikt’ van positieve drugstesten Moerdijk

Tientallen werknemers zijn door Shell Moerdijk naar huis gestuurd, nadat er sporen van drugs waren aangetroffen in hun urine.

De afgelopen weken heeft Shell drugshonden ingezet om de mensen die werken op het chemische complex bij Moerdijk te controleren. Wanneer de honden aansloegen, werd een urinetest afgenomen.

Zo kon het gebeuren dat eind vorige maand 38 arbeidskrachten bij Shell Moerdijk door de mand vielen. Daarvan ‘schrikt’ men nogal bij Shell, zo blijkt uit interne e-mails in bezit van het FD. Kort daarvoor was immers een eerste drugscontrole gehouden, waarbij 31 man personeel positief was bevonden.

Explosie

Shell besloot tot de preventieve drugstesten, vanwege de enorme drukte op het terrein, aldus een officiële reactie van het olie- en gasconcern.

Vorig jaar had er een explosie plaats bij Shell Moerdijk, die nogal wat schade aanrichtte aan installaties. Om die te repareren, lopen er momenteel zo’n 3700 mensen rond. Normaal gesproken is er nog geen 1200 man personeel werkzaam op het chemische complex, dat tot één van de grootste van Europa mag worden gerekend.

Consequenties

Veel van die extra mankracht is door Shell ingehuurd. Of alle op drugsgebruik betrapte werknemers in loondienst zijn van onderaannemers of Shell zelf, kon een woordvoerder van het concern niet aangeven. Wel kon hij bevestigen dat er ‘positieve resultaten zijn geweest’ en dat ‘daar personele consequenties aan zijn verbonden’.

In een interne e-mail staat wel dat Shell ‘met het management van de betrokken aannemers zal bespreken hoe zij deze performance gaan verbeteren’.De controles betroffen uitsluitend ‘verdovende middelen’, aldus de Shell-woordvoerder. Op alcohol is niet getest.

Artikel FD. vrijdag 15 mei 2015, 13:02Update: vrijdag 15 mei 2015, 17:10 Jeroen Molenaar.

Opmerking Adicon:

Bovenstaande artikel is een helder voorbeeld van de risico’s van middelengebruik op de werkvloer en de problemen die werkgevers in de dagelijkse praktijk ervaren. Een helder  ADM beleid met concrete opvolging kan hierin veel ondervangen. Adicon adviseert u graag en ondersteunt u in de praktische uitvoering van dit beleid.

www.adicon.nl  /  info@adicon.nl